Izjave za medije

Knjiga Velikanka, Abecedarij današnjih dni

V Trubarjevem letu 2008 smo pri Zavodu za razvijanje ustvarjalnosti prvič prenesli ustvarjanje Knjige Velikanke v formatu B2 (500 x 707 mm) na različne skupine po vsej Sloveniji. Cilj projekta je bil v povezovanju raznolikih skupin (od vrtca do tretje univerze), ozaveščanju o naši kulturni dediščini, slovenskem jeziku ter obeleženju 500 letnice rojstva Primoža Trubarja na sodelovalen in ustvarjalen način.

Vsaka skupina si je izbrala eno od črk abecede, na katero je ustvarila stran že omenjene velikosti s poljubno vsebino. Člani skupin so skupaj z mentorji razmišljali o besedah, ki so pomembne za slovenski jezik v današnjih dneh, za naše vsakdanje sporazumevanje in življenje in se pričnejo z izbrano črko. Tako nastala besedila so skupine tudi likovno upodobile, pisale zanimive razlage, uganke, pesmi, pregovore, slikopise, kratko zgodbo ali „zemljevid besed“. Več o ustvarjalcih in načinu dela lahko preberete tukaj.

K soustvarjanju Knjige Velikanke – Abecedarija današnjih dni se je vključilo 45 skupin – od vrtčevskih, v kateri so skupaj z mentoricami oblikovali stran za knjigo že triletniki pa do članov tretje univerze, katerih starost sega proti številki 80. V projektu sodeluje skoraj 60 mentorjev, ki skrbijo za besedno in/ali oblikovno izpeljavo strani za knjigo velikanko. V začetku projekta smo po tihem upali, da bo ob 500 letnici rojstva Primoža Trubarja pri projektu tudi toliko sodelujočih, a po ocenah je soustvarjalcev pri Knjigi Velikanki – Abecedariju današnjih dni preko 600.

Sklepno dejanje projekta, „sestavljanje“ knjige velikanke – Abecedarija današnjih dni bo na Trubarjevi domačiji na Rašici na začetku Dnevov Evropske kulturne dediščine v soboto, 20. septembra 2008, ob 15. uri. Ob projekcijah fotografij bomo zaznali utrip ustvarjanja strani za knjigo velikanko v različnih skupinah, prisluhnili najzanimivejšim drobcem iz knjige ter si ogledali kratke glasbeno – govorne in plesne nastope. Ob 17. uri pa se bo dogajanje nadaljevalo z uradno otvoritvijo Dnevov evropske kulturne dediščine, posvečene 500 letnici Trubarjevega rojstva, slavnostni govornik bo predsednik države dr. Danilo Türk.

Po sestavljanju knjige velikanke bo unikatni izvod Abecedarija današnjih dni na ogled v čitalnici na Trubarjevi domačiji. Vse ustvarjene strani bomo prenesli tudi v elektronski medij (opremljene bodo s podatki o avtorjih) ter bodo dostopne na spletni strani Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti. Skupine bomo simbolično nagradili za sodelovanje z lastnimi knjižnimi izdajami ter izdali potrdila o ustvarjalnem sodelovanju pri projektu.

Izjemno ponosni smo na skupno pot, ki smo jo pri projektu Knjiga Velikanka – Abecedarij današnjih dni doslej prehodili, saj smo s skupnimi močmi pokazali, da je slovenski jezik pomemben, da nas zbližuje in vse bolj živi tudi v modernem času. S pričujočim projektom smo skupaj obeležili spomin na rojstvo rojaka Primoža Trubarja, ki si po 500 letih vsekakor zasluži bivati v najsvetlejših prostorih naše zavesti.

Želimo si, da bi tudi vi lahko posvetili nekaj pozornosti knjigi velikanki – Abecedariju današnjih dni v vašem mediju – tako ustvarjanju v različnih skupinah ali pa poročanju iz prireditve. Vnaprej hvala za vaš trud in sodelovanje!

Dan sonca 17. 05. 2008 na ob Trubarjevi domačiji na Rašici

DAN SONCA se bo letos odvijal že 3. leto ob Trubarjevi domačiji na Rašici. Festival poteka v prijetnem naravnem okolju, na potoku ob mlinu ter na levem bregu Rašice. Festival podpira razvijanje ustvarjalnosti, medgeneracijsko pristno druženje in sodelovanje, ekološko vedenje in medkulturni dialog.

Festival je plod prostovoljnega dela 60 ustvarjalcev, umetnikov in animatorjev. Soorganizatorja festivala Zavod za razvijanje ustvarjalnosti ter Zavod Med.Over.Net sta prireditev vključila v mrežo evropskega programa European Solar Days, ki bo letos prvič potekal tudi v Sloveniji.

Festival se bo pričel z opazovanjem ptic ob 8. uri, nadaljeval z delavnicami in dogodivščinami ob 11. uri, ter trajal do sončnega zahoda, ko izzveni Sončni sij.

Umetniki in animatorji – prostovoljci (pretežno iz Slovenije) v celodnevnem programu pripravljajo ustvarjalne delavnice (vožnja s kanujem, Obleci se v sonce, Slike sončkov, Odprimo oči, Igralnica za dojenčke, Jeziki brez meja, Pletemo, kvačkamo, Zmajčkove igre, poslikave rok, Sončne misli, Neskončna sončna, pozdrav soncu, Sončeve štafete, Hiša Abecednica, Mega mehurčki, glasba, ritmi, ples, Sončni grafiti) in dogodivščine (opazovanje ptic, čarovnije iz kemije, Življenje besed-500 let po Trubarju, sodelovanje pri nastajanju knjige velikanke-novega Abecedarija, zaključek likovnega natečaja “Za zdravje”, lončarjenje, grajski pisarji, kultura daljnega vzhoda Japonske, cirkuške vragolije) za vse generacije.

Letos bomo organizirali tudi art tržnico, na kateri bodo obiskovalci lahko kupili unikatne izdelke in knjige, ogledati pa si bo mogoče tudi dve foto razstavi.

Ob zaključku prireditve ob 19.00 bodo nastopile glasbene skupine in posamezniki, ogledali pa si bomo tudi francosko in slovensko mini komedijo. Pred slovesom se bomo skupaj še posladkali in si ogledali cirkuški ognjeni mini spektakel.

Vabimo vas, da nas obiščete in se skupaj z vašimi malčki prepustite soncu in zabavi.

Podrobnejši program je tukaj

Prva obletnica delovanja portala Pesem.si in zbornik pesmi Pesem si 08

19.04.2008

Ob izteku prvega leta delovanja spletnega portala Pesem.si predstavlja Zavod za razvijanje ustvarjalnosti letni zbornik najboljših pesmi, ki so bile objavljene v obdobju od 21. 3. 2007 do 20. 3. 2008. Zbornik Pesem si 08 bomo javnosti predstavili 9. maja 2008 ob 19. uri na Trubarjevi domačiji na Rašici. Prireditev bomo začeli s plesno – pesemskim kolažem, potem pa bomo izkoristili tudi priložnost za vseslovensko druženje članov portala.

V delovanje spletnega portala je zdaj vključenih že skoraj 400 aktivnih članov, ki so doslej na portalu objavili že več kot 4.000 pesmi. Prebiranje in izbor pesmi potekata vse leto na bralski ter uredniški ravni. Izbranci letnih časov 2007/08 so bili: Sebastjan Zupančič (Škofljica), Irena Kuhar (Trbovlje), Zalka Grabnar Kogoj (Ljubljana), Aleksandra Kocmut (Prevalje), Poljanka Gros (Maribor), Nuška Golobič (Rateče), Svit Valovnik (Čepovan) in Stojan Prošev (Slovenj Gradec).


Urednica knjižne izdaje in vodja projekta Pesem.si Ana Porenta je v uvodniku med drugim zapisala:

„Pesniški zbornik smo pripravili zato, ker želimo tudi s tem spodbujati kvaliteto ter medkulturni in medgeneracijski dialog. V zborniku so objavljene pesmi 44-ih avtorjev iz vse Slovenije.“

Knjiga Pesem si 08, ki je tokrat posvečena 500 letnici rojstva Primoža Trubarja, ima 140 strani in jo je, ob pomoči občin Velike Lašče, Dobrepolje in Ribnica, izdal Zavod za razvijanje ustvarjalnosti.


Iz recenzije „Pesmi v spletni hiši poezije“ Tatjane Pregl Kobe:


pesmi mnogih – bolj ali manj znanih – avtorjev z njihovimi besedami, verzi, mislimi vstopajo v ta poseben svet. Vstopajo v posebno hišo, kjer se srečujejo in med seboj pogovarjajo, čeprav se njihovi avtorji ne poznajo. Medsebojna soočanja, ki jih ponuja tako široko odprto objavljanje, pa so dragocena tudi zaradi sodelovanja pri izbiri, kar je istočasna pomoč pri urejevanju izbrane poezije v knjigi.“


Iz predgovora Vladimire Rejc:

Pesem.si ustvarja neko poetično občestvo, ki ga nato še nadgrajuje z izborom in nagrajevanjem uspešnih stvaritev. Na ta način pesniški portal Pesem.si in njegov pričujoči zbornik vzbujata zanimanje za poezijo, spodbujata pesniško ustvarjalnost in v tem norem tempu 21. stoletja dajeta svoj literarni prispevek v poetično vesolje.“

Vabimo vas, da si prireditev ogledate in v vašem mediju o njej poročate, ali pa da objavite vsaj napoved oziroma novico o dogodku. Za sodelovanje se vam že zdaj prav lepo zahvaljujemo!

Za več informacij nas kontaktirajte.

Morda ti bo všeč tudi...