Zberi vse vode

Fotografska razstava ljubiteljskega fotograga Gregorja Grešaka je obsegala 15 barvnih fotografij velikosti 30×40 cm. Gostovala je v galeriji Kašča na Trubarjevi domačiji na Rašici, v klubu Bloških študentov BOŠ in v Sončni dvorani v Izoli.

Vode so se zbrale

Gregor toči vodoV temačnem dnevu, z oblaki nad nami, iz katerih se je vsipal dež, z lužami pod nogami, smo prišli na Bloke, v zibko smučanja. Obkroženi s fotografi in organizatorji, BOŠevci (Simon, MIha, hvala!), smo se znašli v prijaznem in toplem vzdušju. Razstava Gregorja Grešaka Zberi vse vode je bila tako že z zunanjimi okoliščinami imenitno podprta. Na otvoritvi se je zbralo veliko obiskovalcev, ki so zbrano prisluhnili programu, v katerem se je združila poezija in glasba, nastopili so Sto prašičkov poje in Ana Porenta.

Pod Gregorjevimi fotografijami, ki prikazujejo vodo, njeno krhkost, mehkobo, ostrino in neulovljivost, se je otvoritev začela z “uglašeno” vodo – Davorin in Marjan sta nabit klub BOŠevcev popeljala v tišino z igranjem na uglašene kozarce. Iz tega se je oglasila uglasbena Prošnja Ane Porenta (iz pesniške zbirke Sem se, ZRU 2005), v kateri je Gregor tudi našel navdih za naslov razstave Zberi vse vode. Ana in Miha sta nato drsela skozi pesmi vode in občutij, prelivala poezijo in glasbo, nato so se med poslušalce stekle pesmi Sto prašičkov poje. Med pesmijo Še en literček smo obiskovalcem razdelili kozarce, napolnjene s studenčnico iz izvira Studenca. Gregor je z njo nazdravil vsem in pripovedoval o pomenih in simbolih, ki jih je ujel v fotografski objektiv ter povabil obiskovalce, da si ob ogledu fotografij ustvarijo svoje predstave.

Morda ti bo všeč tudi...