Knjiga Velikanka, Abecedarij današnjih dni

Sklepni dogodek na dan otvoritve 18. Dnevov Evropske kulturne dediščine

Na Trubarjevi domačiji na Rašici se je 20. septembra zbralo veliko mladih in starejših z vseh koncev Slovenije, saj smo ob 15. uri pričeli s prireditvijo ob sestavljanju knjige velikanke, Abecedarija današnjih dni. Letos smo povezali naše ustvarjanje z zgodovinsko in kulturno dediščino, saj smo s tem obeležili 500 letnico Trubarjevega rojstva.

Knjiga velikanka, katere soustvarjanje je od pomladi 08 potekalo v različnih skupinah – od družin, vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter društev in tretje univerze, je letos prvič zaživela kot medgeneracijska skupiska kreacija. Abecedarij današnjih dni obsega 53 strani v formatu 500 X 707 mm. Je delo 49 skupin, 60 mentorjev, izdelalo ga je preko 650 ustvarjalcev, kar 180 pa se jih je udeležilo sestavljanja knjige velikanke v Trubarjevem muzeju.

Skupine, od katerih je vsaka ustvarila po eno stran na izbrano črko za Abecedarij današnjih dni, prihajajo od blizu in daleč – iz Velikih Lašč, Ribnice, Sodražice, Dobrepolja, prek Ljubljane, Zagorja ob Savi, Izlak, Celja, Velenja, Maribora, Ptuja, Frama, pa Brežic, Rogaške Slatine, Sladkega vrha do Kranja, Mevod, Kopra, Lucije in Pirana ter številnih manjših krajev.

Knjiga velikanka ni izjemna le zaradi velikosti, ampak zaradi njenega nastajanja – njeno snovanje, iskrice in izvirnost pritekajo od posameznika – mentorja k skupini, se oplemenitijo, postoterijo, zablestijo in rodijo idejo, ki jo nato s skupnimi močmi udejanjijo v oblikovanju strani za skupno knjigo. Na njih so zapisane in upodobljene besede, pomembne za ustvarjalce, ki so preživele v petih stoletjih – spravljene v uganke, zgodbe, pesmi, rebuse, opise, med njimi najdemo celo križanko in verigo besed. Knjiga velikanka – Abecedarij današnjih dni je spletena iz čudovitih misli, risb, je barvita in prijetna.

Nekatere skupine (in tudi družine) so nam povedale, sa so se zaradi soustvajrnja pogosteje družile, se skupaj igrale, si vzele čas za kreacijo – vsak na svojem nivoju, a prispevek vsakega člana je bil enako pomemben. Izpostavili so, da se jim je ideja o sodelovanju pri knjigi velikanki zdela vredna udejanjanja, ker je ob slikovitem in ustvarjalnem delu omogočala zanimivo obeleženje 500 letnice Trubarjevega rojstva. Na nevsiljiv način je gojila ljubezen do slovenskega jezika, prek ukvarjanja z besedami so ohranjali lepoto in živost naše slovenščine.

S tem odmevnim in uspešnim projektom smo skupaj spletli nevidne niti med nami samimi – med skupinami po vsej Sloveniji, med različnimi generacijami in se povezali s preteklostjo, iz katere smo zrasli in jo imamo možnost oplemenititi.

Na sklepni prireditvi, ki jo je povezovala vodja projekta mag. Ana Poretna, je prisotne nagovoril Andrej Perhaj in poudaril Trubarjev pomen za naš jezik, naše šolanje v meternem jeziku ter omenil Trubarjevo prvo poimenovanje našega naroda s Slovenci. Predstavnik tretje univerze Marko Kožar je spregovoril o govoricah sveta in pomenu besed, o njihovi moči in o črkah, s katerimi smo se ukvarjali pri Abecedariju današnjih dni, ki kot prvi korak v hoji – pričnejo in sestavijo vsako, še tako kratko besedo.

Iz fotografij z nastajanja strani za Abecedarij današnjih dni, ki so jih posneli ustvarjalci, je Gregor Grešak oblikoval simpatičen kolaž. Prikazoval je izjemno pestrost, zagnanost, inovativnost in zavzetost skupin pri ustvarjanju strani za knjigo velikanko (projekcijo si lahko ogledate na naši spletni strani www.zru.si).

Program, katerega del so posneli tudi za TV SLO1 in ga objavlili pri javljanju s Trubarjeve domačije v Dnevniku, so s svojimi nastopi v nadaljevanju popestrili sodelujoči pri projektu. Pevec Blaž Vidovič z OŠ Ljudski vrt s Ptuja je zapel brez ozvočenja, a njegov glas je s pesmijo o prijateljstvu z lahkoto zaobjel številčno publiko v Trubarjevem muzeju. Zaplesala so dekleta iz skupine Modri konj v koreografiji Špele Težak. Mladi z OŠ Fram so prikazali odlomek iz predstave o Trubarju, ki je nastala na njihovem kulturnem dnevu. Nadarjeni OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče so se predstavili z J pesmico, ki so jo zložili za knjigo. Člani kulturne sekcije TD Podgora pa so pod vodstvom Saše Strnad poskrbeli, da obiskovalci iz vse Slovenije ne bodo odšli iz naših krajev “pranznih” ušes. Njihova črka v knjigi velikanki je A in zato so predstavili utrinek iz življenja mame Angele, ki je k besedi povabila Andreja Debeljaka z narečno zgodbo (začela se je seveda z “ankrat”). Ob koncu smo prisluhnili Tini Gačnik – Tiani, ki je vse prisotne umirila in povezala z nezemeljskim, ko je zapela Ave Mario.

Anbotovci iz Pirana, ki so se že pred prireditvijo pridružili našim delavničarjem na prostem, so nam izročili primorske zeli in žižole, mi pa smo z občudovanjem strmeli v njihov filigransko izdelan Ž (Žive naj vsi narodi …), s katerim smo zaključili Abecedarij današnjih dni.

Polni lepih vtisov smo se udeležili tudi uradne otvoritve Dnevov evropske kulturne dediščine. Po njej so mladi ustvarjalci s Štajerske k ogledu Knjige Velikanke v Trubarjev muzej povabili tudi predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka, ki si je razstavljene strani Abecedarija današnjih dni v spremstvu župana Občine Velike Lašče, g. Antona Zakrajška, z zanimanjem ogledal.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam pomagali pripraviti razstavo in sodelovali na prireditvi v Trubajrevem muzeju, vsem, ki ste soustvarjali Abecedarij današnjih dni ter Občini Velike Lašče za sofinanciranje projekta in Pekarni Blatnik za prigrizke, ki so nam polepšali prireditev.

Knjigo Velikanko – Abecedarij dananšnjih dni – bomo pri Zavodu za razvijanje ustvarjalnosti prenesli v elektronsko obliko, da se jo bo poslej dalo prelistati tudi na spletu. Edini originalni izvod pa bo na ogled v čitalnici na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Morda ti bo všeč tudi...