Rojstvo projekta pesem.si

Lučka

Na svetovni dan poezije in na prvi dan pomladi se je rodil projekt PESEM.SI, ki smo ga zasnovali pri Zavodu za razvijanje ustvarjalnosti.

Projekt se je pričel 21. 3. 2007 s prihodom pesem.si na splet ob 1:07, ravno ob astronomskem prehodu zime v pomlad. Spletno stran je sprogramiralGregor Grešak. Dogodki ob rojstvu projekta so se z izidom knjige PESEM SI 07 in glasbeno pesniškim večerom nadaljevali ob 18. uri v Knjižnici Prežihov Voranc v Ljubljani, ki nam je prijazno odprla svoj prireditveni prostor.

Pavla Lušin


Na glasbeno pesniškem večeru se je predstavilo 17 pesnic in pesnikov iz različnih krajev Slovenije in različnih generacij. Izšel je zbornik njihovih pesemi PESEM SI 07. Večino pesmi so prebirale pesnice in pesniki sami, tudi odsotne so interpretirali udeleženci „skupinskega rojstva“: Andrej Debeljak, Alenka Zabukovec, Franci Novak, Saška Strnad, Vida Herga, Darinka Grmek Štrukelj, Ana Porenta, Simon Bergant, Nataša Cvišič, Tomaž Simetinger in Alenka Jeraj. Pesmi so bile povite v glasbene lupinice, ki so jih s svojimi večglasji rahločutno podprle pevke VOKALNE SKUPINE MAVRICA, kitaristka Pavla Lušin ter Simon Bergant z orglicami. Nekatere pesmi pa so se ujele s posnetki avtorske glasbe skupine Sto prašičkov poje. Prireditvi so dodali pravi pečat „rojstva“ scenski elementi: starinski voziček iz tridesetih, ki so ga obnovili pri Drugi roki iz Logatca ter ročno potiskane odeje umetniške zadruge podkoutrom.si.

Skoraj vsi skupaj

Foto: Slavc Palčar


Pesem siV dobri uri prebiranja avtorskih pesmi, ki so zazibale pesniško dete ob glasbi, je Knjižnica Prežihov Voranc skupaj z nami praznovala svetovni dan poezije. Zahvaljujemo se celotni ekipi knjižnice za topel sprejem, g. Mihaeli Rihar Andromako pa za pozdrav in nagovor občinstva. In, vam, ki ste bili z nami: za podporo, bližino, skupno zapredanje v poezijo in glasbo.

Morda ti bo všeč tudi...