Pri Trubarju s pesem.si-jem

VozičekDva dni po predstavitvi v Knjižnici Prežihov Voranc v Ljubljani, se je v petek, 23. 3. 2007, skoraj vsa pesniška ekipa z glasbeniki – Vokalno skupino Mavrica, kitaristko Pavlo Lušin in orgličarjem Simonom Bergantom – ter z vso sceno odpravila v za Zavod za razvijanje ustvarjalnosti pomemeben rojstni kraj knjig. Tako se je tudi knjiga PESEM SI 07 takoj za Ljubljano odprla občinstvu v Trubarjevem muzeju na Rašici. Na prireditvi smo pozdravili tudi župana Občine Dobrepolje G. Janeza Pavlina in podžupanjo Občine Velike Lašče dr. Tatjano Devjak, ki so prijazno podprli rojstvo projekta PESEM.SI. Projekt je podprla tudi Občina Ribnica, g. Jože Levstek pa se nam zaradi zdravstvenih težav ni mogel pridružiti, zato so ga knjižice dosegle naslednji teden na delovnem mestu.
Pogostitev Na Trubarjevi domačiji smo prerezali popkovino PESEM.SI -ju v obliki slastne pehtranke, ki so jo spekli v Gostilni Pri Kuklju.

Ena od pesnic, Nataša Cvišič, je zapisala: “… popkovina, ki jo je prerezala naša duhovna voditeljica Ana, mahajoč z ogromnim nožem še cel večer, je bila tako slastna in dišeča, tako vabljiva in domača ter tako polna pehtrana, da smo planili nanjo in jo pohrustali do zadnjega koščka. Tako smo bili vsi porodniki siti, otročiček pa osvobojen spon in pripravljen na svoje lastne podvige. Skupaj z nami.” Da je rojstvo projekta dobro uspelo, se poleg že omenjenim organizacijam zahvaljujemo tudi Mediumu iz Žirovnice ter trgovini Jana iz Kočevja.


Pesem si

(Na fotografiji: Vokalna skupina Mavrica, pesnice: Saška Strnad, Vida Herga, Darinka Grmek Štrukelj, Ana Porenta, Simon Bergant. Foto: Anže Starič)

Dogodek je bil umirjen, poglobljen in svečan, gotovo je k temu pripomogel ambient Trubarjevega muzeja in odlična publika, ki je s pesniki občutila valove vznemirjenja, vznesenosti, obupa, stiske in izpolnitve. Pesnice in pesniki so s svojo pesniško bero dokazali, da poezija je, in še kako, živa literarna zvrst, ki zmore s skupnimi močmi spregovoriti o prvinskih odtenkih človeške duše, čeprav v obdobju računalnikov. Ali kot pravi ena od “rojenic” projekta, Katarina Istenič Rudolf: “Mislim, da gre za poroko med davnim (pesem) in modernim (internet). Njun otrok je pesem.si Vse najboljše za rojstni dan!”

Simon, Nataša
Simon Bergant, Nataša Cvišič

(foto: Anže Starič)

Tomaž, Duška
Tomaž Simetinger, Duška Hočevar Mihelič

(foto: Anže Starič)
Andrej, Alenka
Andrej Debeljak in Alenka Zabukovec

(foto: Anže Starič)
Franci
Franci Novak

(foto: Anže Starič)
Svetovnemu dnevu poezije in prvemu dnevu pomladi se tako v prihodnje obeta nov praznik – predstavitve celoletne pesniške “bere” v projektu pesem.si. Pridružite se pesniški “družini”

Morda ti bo všeč tudi...